Läget har försämrats med den överhettade syracontainern på Händelö och explosionsriksen har ökat, meddelade räddnignstjänsten vid 20-tiden. Foto: Niklas Luks

Det farliga ämnet tappas ut i marken

Uppdaterad
Publicerad

För att undvika explosion började man igår tömma den cistern som innehöll 22 ton med akrylsyra som riskerade att explodera. Explosionsrisken är nu över men marken måste saneras.

– Nu på morgonen kunde vi minska riskområdet, i och med att vi bedömer att explosionsrisken är obefintlig. Vi har släppt ut det här ämnet och kommer att jobba vidare under dagen, säger Ulf Waltersson på räddningstjänsten i Östergötland.

Räddningstjänsten började under natten tömma den överhettade cisternen, som innehöll 22 ton akrylsyra och som riskerade att explodera. Avspärrningarna  har hävts men räddningstjänsten har fortfarande 12 personer på plats för att med hjälp av företaget som äger tanken, sanera marken.

Saneringsarbete under dagen

– I och med att vi har tappat ut det här ämnet ligger det på marken. Det måste saneras och tas upp och det gör vi tillsammans med industrin där. Det är stora volymer. Jag vet inte hur mycket som har gått ut men innehållet i cisternen var 22 ton och vi tappar fortfarande av det.

Sammanlagt har 30 man från räddningstjänsten varit på plats och de har även samarbetat med kustbevakningen och polisen med helikopter och bakre ledning har också varit välbemannad.

– Det har varit en stor insats. Jag har inte varit med om en keminsats av den här kalibern förut, säger Ulf Waltersson på räddningstjänsten i Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.