Här ingriper polisen och flyttar på en av aktivisterna som deltar i aktionen mot slakteriet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Aktivister blockerade ingång till slakteri

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer blockerade grinden till HKScans slakteri i Linköping på förmiddagen. Anledningen var att protestera mot att djur dödas.

Ett trettiotal personer satte sig på förmiddagen framför grinden till HKScans slakteri i Linköping för att hindra transporter. Bakom aktionen står aktivistgruppen Tomma burar som tidigare genomfört aktioner som de själva kallar ”djurfritagningar”.

– Det är inte så att vi tror att djuren som är i de här transporterna som vi blockerar inte kommer att dödas. Men det här är ett statement där vi sätter våra egna kroppar mellan djuren och det som pågår här inne, säger aktivisten Ronja och pekar in mot det stora slakteriet i Linköping.

Lyftes undan av polis

Här ingriper polisen och flyttar på en av aktivisterna som deltar i aktionen mot slakteriet. Foto: SVT

Polisen är på plats och har pratat med aktivisterna och företaget.

– De har ju rätt att sitta här och ha sin manifestation, men inte allt för lång tid. Vi har fört en dialog med dem och uppmanat dem till att frivilligt gå åt sidan sen och fortsätta sin manifestation så verksamheten kan flyta på, säger polisens yttre befäl Markus Larsson.

Ungefär hälften av gruppen gick sedan frivilligt och ställde sig en bit längre bort, medan andra halvan satt kvar och lät sig – under fredliga former – lyftas undan av polis på plats.

– Det är vidrigt det som pågår härinne och det borde vara ett brott, säger Ronja.

– Vi har anvisat en annan plats där demonstranterna kan fortsätta sin protest. Det kallas ordningshållande befallning, och hörsammas inte det så kan det vara brott mot ordningslagen, säger Hanna Andersson, presstalesman vid polisen i Östergötland.

Tretton demonstranter omhändertogs

Totalt omhändertogs tretton demonstranter och kördes iväg till annan plats av polisen.

– Syftet med vår blockad är att utöva ett motstånd mot våldet som sker inne på slakteriet. Idag lyckades vi inte stoppa dödandet men lyckades ändå göra konkret ickevåldsligt motstånd under en tid, säger Martin Smedjeback, en av aktivisterna.

Fem av medlemmarna i aktivistgruppen är sen tidigare åtalade misstänkta för stöld av djur och egenmäktigt förfarande.

– Det rör sig om höns och grisar som de åtalade befriat och omplacerat till kärleksfulla hem, säger Martin Smedjeback.

Ett åtal gäller också en fisk som släppts ut från från en fiskodling.

– Vi agerar i traditionen av i civil olydnad och det innebär att fredligt bryta mot lagen, säger Martin Smedjeback.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer