Foto: SVT arkiv

Tandvårdspersonal åldersbestämde flyktingar på eget bevåg

Uppdaterad
Publicerad

En anställd vid Folktandvården i Visby har stängts av efter att ha själv åldersbestämt asylsökande. Den anställde mejlade sedan uppgifterna till Migrationsverket.

– Jag fick ett tips från en god man till en asylsökande som hade blivit kontaktad av Migrationsverket. Den anställde har absolut inte haft någon behörighet att genomföra åldersbestämningen, så vi bestämde direkt att stänga av personen, säger enhetschef Mats Kvarnberg på Folktandvården i Visby.

Vet ni varför personen har gjort det här?

– Den förklaring som vi har fått är att den anställde tyckte att uppgifterna inte stämde och trodde att Migrationsverket gärna tog emot tips. Därför gjorde personen en egen bedömning och skickade uppgifterna via mejl till Migrationsverket.

Läs mer: Ensamkommandes ålder ska kollas mer

Utredning pågår

Mats Kvarnberg berättar vidare att man inte på något sätt stödjer den anställdes gärningar och att Folktandvården inte har fått några sådana uppdrag.                      

Kan det bli tal om uppsägning?

–Det vill jag inte spekulera i nu. Vi har vidtagit de åtgärder som vi tycker är lämpliga just nu, så får vi se vad utredningen leder till, säger enhetschef Mats Kvarnberg.

Läs mer: Besked om nya ålderstester

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.