Äldre erbjuds kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden på Gotland beslutade idag att införa digital nattillsyn. Det här innebär att vissa äldre kommer att övervakas via kamera under nätterna.

Efter en tids lyckad försöksverksamhet under den gångna vintern inför nu socialnämnden på Gotland nattkameror permanent. Med hjälp av kameran kan personal titta in och kolla läget hos användaren, utan att behöva göra de nattliga hembesök som sker idag.

– Det är ett sätt att gå in i framtiden. Det här är första steget för oss och vi är väldigt glada över att ha tagit det nu, säger Maria Björkman (S), ordförande i socialnämnden. Hon säger att kamerorna är frivilliga att använda.

– Det finns en valfrihet i det här. Om man inte är bekväm med att ha en digital nattillsyn med en kamera på byrån hemma så ska man inte behöva ha det heller, säger hon.

Försök med nattkameror görs på olika håll runt om i landet, bland annat i Mjölby. På Gotland ska så kallad digital nattillsyn erbjudas personer i deras eget hem. På sikt kan det bli möjligt att också införa det på äldreboenden. Socialnämnden menar att detta kan spara både pengar och underlätta för de äldre.

– Det är det som vårt pilotprojekt har visat. De som testade det här säger just det att det blev lugnare nätter. Hemtjänstpersonalen slapp komma in och öppna och stänga dörren om sig och störa. Man somnade lugn och trygg, säger Maria Björkman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.