Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon tipsar förundersökningsledare Mikael Månsson om hur du kan skydda dig mot bedragaren. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Äldre utsatta för bedrägerier – uppmanas lägga värdesaker i brevlådan

Uppdaterad
Publicerad

Flera äldre personer i Östergötland och Sörmland har den senaste tiden blivit utsatta för bedrägerier. I samtliga fall har bedragaren använt sig av liknande tillvägagångssätt.

12 anmälningar har på kort tid kommit in till polisregion Öst. Det har i samtliga fall börjat med att offren blivit uppringda av någon som säger sig jobba på en välkänd hemelektronikkedja som berättat att den äldre personens beställning är klar.

– När offren säger att de inte beställt något har de blivit kopplade till en person som uppger sig vara från banken, berättar Mikael Månsson, förundersökningsledare på polisregion Öst.

Kraftigt våldskapital

Personen från banken har då sagt att en annan person står på beställningen och att denne har ett mycket kraftigt våldskapital.

Offren har uppmanats att lägga sina värdesaker i en brevlåda så en väktare kan komma och hämta upp dem för att på så sätt skydda offren.

– Vi misstänker att det är samma personer som ligger bakom alla de här brotten. Vi arbetar med att utreda händelserna men i nuläget finns ingen misstänkt, säger Mikael Månsson.

I videon ovan tipsar polisen om hur du kan skydda dig mot bedragaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.