Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur har det gått med årets älgjakt i Östergötland? I klippet berättar Martin Mattsson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, mer om resultatet. Foto: TT/Heiko Junge// SVT/ Christian S Zetterdahl

Älgjakten avslutas med beskedet: ”Vi kommer inte uppnå målet”

Uppdaterad
Publicerad

Den 31 januari avslutades älgjakten i Östergötland och mycket tyder på att antalet älgar fortsätter att minska i våra skogar.

– Det ser ut som om vi är långt ifrån att uppnå avskjutningsmålet för den här jaktsäsongen, säger Martin Mattsson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Älgstammen har minskat med nästan en tredjedel i Sverige under de senaste tio åren och nu har intresset för jakten sjunkit i Östergötland.

– Det beror ju till stor del på mindre med älg men också att vi har fått mycket annat klövvilt i länet. Vi ser i vår statistik och inrapporterade observationer att det är nya tider nu. Man jagar inte älg längre i samma utsträckning. Dessutom är jakten inte lika traditionsenlig som den var förr, säger jaktvårdskonsulent Martin Mattsson.

Dovvilt konkurrerar om maten

På sina håll i Östergötland har älgjakten i stort sett upphört helt.

– Här som vi står idag, väster om sjön Roxen, finns det knappt någon älg kvar alls. Jag har sett en älg under de senaste två åren. Men vi har mycket annat klövvilt här, framför allt dovhjort, som konkurrerar om maten. Det gör att älgarna har minskat och rört sig norrut, säger han.

Samma trend över hela landet

Under jaktsäsongen 2022/23 fälldes drygt 63.000 älgar totalt i Sverige. För denna säsong uppskattar man att det blir betydligt färre.

– Jag tror vi kommer landa någonstans runt 50.000 älgar, vilket är anmärkningsvärt lågt, säger Martin Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.