Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sofia Stenbakken, Jägareförbundet Östergötland, mer om den sviktande älgstammen. Foto: TT/ Mikael Fritzon// SVT/ Christian S Zetterdahl

Jägaren: ”Det räcker nu – vi har ingen kraftfull älgstam längre”

Publicerad

Inte sedan 1970-talet har avskjutningen av älg varit så låg och flera jaktlag har avbrutit den pågående jaktsäsongen i förtid. 

– I vårt skötselområde avslutade vi jakten redan i november för vi kände att det här är inte hållbart. Med så få observationer har vi inte längre en så kraftfull älgstam som vi vill ha, säger Sofia Stenbakken från Jägareförbundet Östergötland. 

I samråd med älgförvaltnings- och skötselområden satte länsstyrelsen ett avskjutningsmål på 1 841 älgar för Östergötland. Men med bara ett par veckor kvar av jaktsäsongen så är endast drygt 1000 älgar fällda, enligt inkommande rapporteringar till Svenska Jägareförbundet.

– Försommartorkan under 2021 gjorde att många kor var i dåligt skick och kalvarna blev få och små. Dessutom har vi under ett antal år haft ett starkt krav på oss från skog- och markägare att få ner älgstammen, för att minimera betesskadorna. Så det finns flera förklaringar, säger Sofia Stenbakken. 

För årets jaktsäsong är avskjutningsmålet i Östergötland 1841älgar men bara drygt 1000 fällda älgar är hittills inrapporterade till viltdata.se Foto: SVT Design

Älgstammen fortsätter att minska kraftigt

Över hela landet sköts närmare 83 000 älgar för 2020 och 10 000 färre älgar för 2021. För årets säsong är siffrorna fortfarande preliminära men trenden är detsamma. Prognosen på omkring 60 000 älgar är den lägsta nivån på många år och man får gå tillbaka ända till 70-talet för att se liknande statistik.     

– Det finns ingen quick fix. Det tar lång tid att bygga upp en kraftfull älgstam igen och det finns många intressen inblandade. Men när vi ser allt färre djur i skogen tar jägarna ansvaret för förvaltningen och drar i handbromsen. Det räcker nu– det är dags att sluta här, säger Sofia Stenbakken från Jägareförbundet Östergötland.   

Prognosen för 2022 är på omkring 60 000 fällda älgar för hela landet. Det är den lägsta nivån på många år. Foto: SVT Design

Älgjakten pågår till 31 januari.

Sofia Stenbakken berättar mer om den sviktande älgstammen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.