Foto: TT/AP Photo

Alla Bachs orgelverk ska spelas i Linköpings domkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Från april i år till april 2023 ska samtliga orgelverk skrivna av Johann Sebastian Bach spelas i Linköpings domkyrka. Konserterna under våren ska sändas digitalt.

Projektet kommer involvera alla som är inblandade i Domkyrkomusiken. Förutom konserter blir det föredrag, master class och dubblerade konserter vid några av stiftets historiska orglar, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Sara Michelin, Marie-Louise Beckman, Alexandra Pilakouris och Elias Fergin, alla organister i Linköpings domkyrka, är de som ska spela. Domkyrkokaplan Christer Staaf står för konsertintroduktionerna.

På söndag 18 april spelas den första konserten i detta ”musikaliska maraton”.

Föddes 21 mars 1685 i Eisenach och dog 28 juli 1750 i Leipzig. Tysk tonsättare och organist. Bach intar en särställning bland barockens tonsättare. Han anses vara kontrapunkten store mästare, som sammansmälter sina föregångares stilar och tendenser.

Bach är en centralgestalt i den protestantiska kyrkomusiken på grund av sin omfattande produktion av verk för kyrkoårets olika högtider. Bachs två passioner (oratorier över temat Jesu lidande och död) är ofta återkommande musikinslag under passionstiden i många länder. Han har kallats för ”den femte evangelisten”, syftande på bibelns fyra evangelister.

Också inom orgelmusiken räknas han till de främsta. Hans musik utövar ett starkt inflytande på organister än idag. Under sin livstid var han en ansedd orgelexpert som ofta konsulterades när orglar skulle byggas eller repareras. Bach var dessutom en skicklig pedagog, som komponerade ett stort antal övningsstycken av hög konstnärlig halt, men han var på sin tid mindre känd som tonsättare.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet