Allemansrätten ifrågasätts igen

Publicerad

Bärplockarnas situation har fått centerpartisten och riksdagsledamoten Staffan Danielsson från Östergötland att höja rösten. I en debattartikel i Expressen idag ställer han sig frågan om allemansrätten verkligen borde gälla för alla.

Att röra sig fritt i skog och mark är något vi i Sverige ser som självklart. Men vad händer när allt fler vill utnyttja naturens tillgångar i kommersiellt syfte? En dålig bärskörd som lett till misär för många utländska bärplockare har hamnat i fokus under sommaren. Det fick Centerpartisten Staffan Danielsson att reagera.

– I regeringsformen står det att alla har rätt till naturen enligt allemansrätten. Vad menas med alla? Jag förstår det som att det gäller alla från hela världen som befinner sig i Sverige och vill plocka bär. Frågan är om naturen i längden tål en sådan vittgående rätt?

I höstas presenterade Naturvårdverket en utredning där allemansrättens framtid diskuterades. Utredningen föreslog att man skulle titta närmare på möjligheterna att begränsa bär-, blom och svampplockning till att enbart gälla husbehov på samma sätt som ekollon och nötter, som förr hade ett kommersiellt värde. Förutsättningarna har ändrats menar både Naturvårdsverkets utredare och Danielsson.

– Vi är en mindre värld. Vi behöver sansat och balanserat diskutera var gränserna går för hur man ska kunna utnyttja våra skogars rikliga tillgång på bär, säger Staffan Danielsson (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer