Foto: SVT

Allianspartierna i Motala samlas till möte

Publicerad

Allianspartierna i Motala träffas i veckan för att diskutera framtiden. Samtidigt skickar Socialdemokraterna ut trevare över blockgränsen. Det politiska läget i kommunen är mycket ovisst efter valet.

Moderaternas förhandlare, Erik Backman, är optimistisk inför mötet med de andra borgerliga partierna.

– Stämningen är god, säger han.

Han har skäl att vara nöjd. Trots att Moderaterna backade på riksplanet ökade partiet i Motala. Samtidigt gjorde Socialdemokraterna ett katastrofval.

Resultat för kommunfullmäktige i valet 2018

Men faktum är att inget av blocken har egen majoritet. Alliansen är störst, men Sverigedemokraterna är vågmästare i kommunfullmäktige. Hur de borgerliga partierna ska förhålla sig till SD blir ett av samtalsämnena på det kommande mötet.

Sverigedemokraterna väntar på kontakt

Under tiden sitter Sverigedemokraternas ordförande, Marcus Lejonqvist, och väntar på att få ett samtal från alliansen. Hittills har det varit tyst.

– Vi sträcker ut handen, men jag vet inte hur de tänker. Om de bestämmer sig för att samarbeta med S tror jag de kommer att förlora på det i nästa val 2022.

Men om man får tro Erik Backman ska SD inte ha för stora förhoppningar på inflytande. Förhandlingar och samarbeten är uteslutna. Däremot måste alla partier bli bättre på att samtala med varandra, tycker han.

Moderaterna nobbar S

Socialdemokraterna har å sin sida sökt kontakt med alla partier, utom SD, för att sondera intresset för samtal.

– Vi utesluter inga samarbeten, säger nuvarande kommunalrådet Camilla Egberth (S).

Några riktiga förhandlingar lär det dock inte bli förrän valet är helt sluträknat.

Erik Backman bekräftar att han fått påstötningar från Socialdemokraterna, men det moderata intresset är ljumt. Ambitionen är att få till ett rent alliansstyre och att söka samarbete över blockgränserna i enskilda frågor.

– Jag tror vi ska hitta en lösning. Vi har i stort sett suttit i opposition i mer än 70 år. Några veckor till kan vi vänta, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Öst

Mer i ämnet