Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetschef Jessica Sjöqvist berätta om situationen i videon. Foto: SVT

Tufft ekonomiskt läge för ridskolor – ökande kostnader och elevtapp

Uppdaterad
Publicerad

Allt dyrare el, foder och drivmedel slår hårt mot landets ridskolor som på många ställen tvingats höja terminsavgifterna. När inflationen även påverkar privatekonomin märks nu att fler elever slutar.

– Vi har tappat lite elever, säger Maria Wiksand, som är ridlärare på NFK.

Då omkostnaderna för att driva verksamheten gått upp kraftigt har flera ridklubbar och föreningar i landet tvingats höja avgifterna. Norrköpings Fältrittklubb har sedan i somras höjt timavgifterna med 5 procent.

– Det jag gjort som är riktigt bra här i föreningen är att jag låste elpriset för ett år sedan, säger Lennart Nilsson, ordförande för föreningen.

Kraven har ökat

Maria Wiksand som arbetat som ridlärare i 30 år säger också att kraven på hästarna och verksamheten har förändrats. Det finns högre krav på hästarna och det är större krav på ridning.

– Kraven har ökat både på hästarna och anläggningar. Vår anläggning är ju lite gammalmodig. Det har också blivit svårare att få tag på hästar och eleverna har högre krav på att hästarna ska vara färdiga. Hästarna ska kunna mer och eleverna ska lära sig fort, säger Maria Wiksand.

Hör Jessica Sjöqvist, verksamhetschef berätta om situationen i klippet ovan.

Är en föreningsdriven ridskola som ligger centralt i Norrköping. Den bildades 1899 och på ridskolan finns just 23 hästar och 170 elever.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.