Foto: SVT arkiv

Allt färre anmälningar om våldsbrott i Linköping

Publicerad

I Linköpings kommun har antalet anmälda våldsbrott minskat dom senaste åren 2016 var den lägsta siffran på fem år, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Statistiken från Brottsförebyggande rådet som SVT tagit fram, visar att anmälningarna om våldsbrott blivit allt färre i Linköping de senaste åren. Och allra mest minskar anmälningarna om misshandel.

– Rent generellt har nästan all typ av anmälda brott minskat under de senaste fem till sex åren. I Linköping är det mest brottskoden: misshandel mot en man, 18 år, utomhus, som är obekant med offret, som minskar mest. En typisk krogmisshandel, säger Ann-Christine Rehnström, t.f lokalpolisområdeschef.

På Ågatan i Linköping ligger krogarna tätt. Mitt på dagen är gatan lugn men under en fredag- eller lördagskväll är situationen en annan.

Ågatan i Linköping Foto: SVT

Men polisens riktade insatser kan ha gett effekt säger lokalpolisområdeschefen.

– Där är vi väldigt mycket under helgerna, så vår närvaro är hög. Sedan har vi ju samarbete med krögarna och ordningsvakter på gatan. Dessutom har vi övervakningskameror över Ågatan, säger Ann-Christine Rehnström.

Se mer i inslaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.