Arkivbild på en kvinnlig student. Foto: TT

Allt färre söker till Linköpings universitet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fem åren har de som söker till Linköpings universitet blivit allt färre men det svalare sökintresset gäller utbildningar i hela landet och enligt Universitets- och högekolerådet beror det på högkonjunkturen.

Jämfört med förra året är det inte så många färre som har sökt till Linköpings universitet men jämfört med året dessförinnan handlar det om en minskning på 14 procent och det är det lägsta antalet sökande till vårterminen på fem år.

”Beror på en stark arbetsmarknad”

– Nedgången i antalet sökande beror på en stark arbetsmarknad och små studentkullar, säger Roger Klinth, prorektor på Linköpings Universitet och fortsätter:

– Det vi behöver hålla koll på är om vi är konkurrenskraftiga nog; hur ser våra erbjudanden ut och är marknadsföringen relevant? Det är frågor som vi jobbar med  och vi för diskussioner med våra fakulteter om. Det är ett långsiktigt arbete.

Många studenter inte från Östergötland

Han tycker dock att universitetet behöver bli bättre på är att rekrytera från den egna regionen.

– 70 procent av våra sökande kommer inte från Östergötland, så det finns en potential i vår region. Därför kommer vi att göra mer för att intressera studenter, från till exempel Norrköping, Boxholm och Ödeshög att söka våra utbildningar.

Varför är det viktigt att många söker?

– Ju fler sökare du har för varje plats, ju högre chans är det att de klarar utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.