Foto: Ida Persson/SVT

Allt fler barn får antidepressiva läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenska barn behandlas med antidepressiva läkemedel. Utskrivningarna av recept är idag tre gånger fler än för femton år sedan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Förra året fick nästan 33 000 barn ett antidepressivt läkemedel utskrivet. Enligt Socialstyrelsen beror den tydliga ökningen på att fler unga än tidigare diagnostiseras med depressioner och ångestsyndrom.

Gotland sticker ut

Skillnaderna i landet är stora. Gotland sticker ut som den region som skriver ut mest antidepressiva läkemedel.

Gotland

Maria Notlind, överläkare och specialist i barn- och ungdomspsykiatri i regionen, menar att det är ett tecken på att vården är mer lättillgänglig för barn och unga. Hon påpekar att läkemedlet inte ska ses som någon snabb och enkel lösning.

Självmordstankar

– Det är inte enbart läkemedelsbehandling utan det handlar ju ofta som flera andra olika insatser parallellt. Samtal i olika former det är ju det man börjar med, säger Maria Notlind till radion.

Enligt Läkemedelsverket finns en viss ökad risk för självmordstankar, självskadebeteende och aggressivitet under en behandling – och medicinering behöver kombineras noggranna uppföljningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet