Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jim Forsberg, vilthandlägagre på Länsstyrelsen Östergötland, om skyddsjakten. Foto: SVT

Allt fler beslut om skyddsjakt i Östergötland

Publicerad

Antalet beslut om skyddsjakt har ökat kraftigt i Östergötland de senaste fem åren. Det visar siffror från länsstyrelsen som SVT Nyheter Öst begärt ut.

2018 fattades 47 beslut om skyddsjakt och förra året hade detta ökat till 191 stycken.

De flesta ärenden som länsstyrelsen hanterar rör, enligt vilthandläggare Jim Forsberg, dovhjort, älg, kronhjort, bäver, olika gäss, sångsvan, skarv och vildsvin.

Under den aktuella perioden, 2018-2022, har lagstiftningen ändrats vilket gjort det enklare att jaga vildsvin med mörkersikte samt möjliggjort jakt på enskilds initiativ när det gäller flera djur och fåglar.

Nyligen drog länsstyrelsen igång ett projekt för att göra förvaltningen av dovhjort och vildsvin bättre. Hör mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar vilthandläggare Jim Forsberg mer om det nya projektet. Foto: TT7Gerhard Lachs/SVT/ Christian S Zetterdahl

Beslut om skyddsjakt i Östergötland

2018 – 47 stycken

2019 – 59 stycken

2020 – 143 stycken

2021 – 155 stycken

2022 – 191 stycken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.