Allt fler arbetslösa klassas som avvikande

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen kategoriserar idag var fjärde arbetssökande som funktionshindrad. För tjugo år sedan var det en på tio.

Social kompetens, flexibilitet, effektivitet och samarbetsförmåga är viktiga egenskaper när man söker jobb.

Att sakna dessa egenskaper kan i Arbetsförmedlingens ögon utgöra ett funktionshinder och innebära att man får en kod registrerad i sina papper.

Exempel på sådana koder är ”psykiskt funktionshinder” och ”socialmedicinskt funktionshinder”. Det kan innebära att den sökande är missbrukare eller har en kriminell bakgrund.

Men det kan också handla om ett annorlunda utseende, övervikt, piercing och dålig hygien.

Specialister intervjuade

1992 kodade Arbetsförmedlingen 10 procent av alla arbetssökande som funktionshindrade. 2011 är motsvarande siffra uppe i 25,3 procent.

Ökningen och dess orsaker har analyserats av Kerstin Jacobsson, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, och Ida Seing, doktorand vid Rikscentrum för Arbetslivsinriktad Rehabilitering på Linköpings universitet.

Forskarna har intervjuat specialister på Arbetsförmedlingen som arbetar med just funktionshinderkodning.

– Idag räcker det inte att ha rätt utbildning och relevant arbetslivserfarenhet för att få ett jobb. Du måste också ha rätt attityd och uppträdande. Vem du är som person är allt viktigare än vad du kan, säger Ida Seing.

Kodning ger möjligheter

Syftet med att koda en arbetssökande som funktionshindrad är att det ger Arbetsförmedlingen möjligheter att rikta stöd som lönebidrag och skyddade anställningar till dem som behöver det.

Kodningen gör också att myndigheten kan visa vilka resurser som läggs på olika grupper av arbetssökande.

– För människor utan funktionshinder finns annars inte så mycket att erbjuda, det handlar mest om att ”putsa på individen”. Att få tillgång till en coach och lära sig skriva bra CV, säger Ida Seing.

Flera av de som forskarna intervjuat ser sig som delaktiga i en negativ utveckling, att de stänger ut och stämplar människor som avvikande:

”Om vi puttar bort alla personer som inte är mainstream, vad får vi kvar?...En liten grupp ja-sägare…jag tycker att alla människor borde få vara med.”

”Idag bedömer vi någon som funktionshindrad som vi inte skulle gjort för 20 år sedan. Det krävs inte mycket tafflighet för att man inte ska vara gångbar på arbetsmarknaden.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.