Försvarsmakten växer – behöver fler civila fordon om kriget kommer

Uppdaterad
Publicerad

I händelse av krig i Sverige kan civila fordon tas i anspråk av Försvarsmakten. Det för att stärka landets militära förmågor och totalförsvar. Behovet av fordon har därför ökat rejält sedan beslutet fattades 2015, men exakt hur många fordon som fått uttagningsbeslut är okänt.

– Det är sekretessbelagt, säger Michael Malm på Försvarsmaktens totalförsvarsavdelning.

Efter ett uppehåll på 20 år så började Försvarsmakten 2017 att återigen skicka ut så kallade uttagningsbeslut där man tar civila fordon i anspråk vid en höjd beredskap och mobilisering för krig.

– I takt med att Försvarsmakten ska tillväxa så har kravet på antal fordon också ökat, säger Michael Malm på Försvarsmaktens totalförsvarsavdelning.

”Stort behov av olika typer av fordon”

Om regeringen skulle ta ett beslut om höjd beredskap ska bilen överlämnas till Försvarsmakten på den plats som står anvisad på uttagningsbeskedet. Äganderätten övergår då till staten och den tidigare ägaren får den summa som fordonet värderats till.

– Vi har stort behov av olika typer av fordon. Vi behöver bussar, lastbilar och en del specialfordon som du kan schakta med och transportera saker och ting med, säger Michael Malm.

Hur många uttagna fordon finns det i dag i Sverige?

– Jag kan inte gå in på det exakta antalet, för det är sekretessbelagt. Men det är ett stort antal.

Hur är de fördelade över landet? Jämnt fördelade eller koncentrerat till där vi har försvarsmakten?

– De är inte jämnt fördelade över landet, utan mer kraftsamlat till där vi har det här behovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.