Sillgrisslorna häckar längs hela klippväggen. Foto: Trond Berg/NRK

Allt fler sillgrisslor i Östersjön

Publicerad

Cirka 20 000 par sillgrisslor och över 12 000 par tordmular finns nu på Stora Karlsö. Ökningen tros främst bero på förbudet mot drivgarn som infördes för 10 år sedan.

Rikligt med mat i kombination med minskad dödlighet har gjort att både sillgrisslor och tordmular ökat kraftigt, det visar forskning som gjorts av Baltic Seabird Project sedan 1997. Projektet bekostas av Världsnaturfonden (WWF).

Totalt finns nu runt 25 000 par sillgrisslor i svenska vatten i Östersjön (varav 80 procent på Stora Karlsö). Att drivgarnen försvunnit tror också kunna vara en bidragande effekt till fågels växande population.

Anmärkningsvärt nog finns det i dagsläget fler sillgrisslor på Stora Karlsö än i hela Norge (cirka 17 000 par), ett land som är långt mer förknippat med havsfåglar än Sverige.

Familjen, som närmast är släkt med måsfåglarna, finns enbart i kalla vatten på norra halvklotet, i norra Stilla havet och norra Atlanten, samt i Arktis. Alla arter är extremt anpassade för ett liv i havet och fångar sin föda under vattenytan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer