• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.

Hundratals personer ringer stödlinjen varje år Foto: SVT

Allt fler söker hjälp mot hedersvåld och förtryck

Publicerad

Samtalen till stödtelefonen, som kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck inrättat, ökar.

Stödlinjen, som är en del i ett nationellt uppdrag, upprättades av Länsstyrelsen Östergötland i mars 2014. Då var antalet ärenden 187 stycken. Förra året låg siffran på 959. Trenden verkar inte brytas under 2019 där man redan de första tre månaderna kunnat se en ökning med 18 procent jämfört med förra året.

– Antalet samtal ökar hela tiden. De som oftast hör av sig är socialtjänsten eller skolan. Ibland får vi även samtal från olika externa aktörer, som exempelvis bostadsbolag, som har uppmärksammat att det kan finnas tecken på hedersvåld, säger Christina Malmqvist, sakkunnig Länsstyrelsen Östergötland.

Bättre kommunikation

Att fler ringer stödlinjen tror Christina Malmqvist kan bero på att kommunikationen kring den här typen av våld har blivit bättre.

– Fler är benägna att ställa frågor och prata om det. Det kan bero på att den här typen av våld har fått ta plats i media, men också att yrkesverksamma personer har blivit mer uppmärksamma, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer