Allt fler tar utökat körkort

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 19 januari 2013 infördes möjligheten att utöka sitt körkort för tyngre släp.

– B96 infördes 2013 för att folk skulle kunna dra tyngre fordonskombinationer. Det är inte ovanligt att bilen och släpet överstiger de tillåtna 3,5 ton som gäller för vanligt B, säger Henrik Olars, presschef Transportstyrelsen.

Fler söker sig till körskolan

Varianten av det vanliga B- körkortet som innebär att du kan köra med tyngre fordonskombinationer än med ett vanligt B- körkort har fått fler att söka sig till körskolor i länet de senaste åren.

– Det är positivt att fler tar B96, då har de rätt utbildning för att kunna köra fordonskombinationer (bil och släp) på upp till 4250 kg. Risken med att köra en för tung fordonskombination är en ökad risk för olyckor, eftersom man inte har rätt utbildning, säger Henrik Olars.

En av dem som märkt av ökningen är Helen Melchersson som driver körskolan Helens för körkort.

”Märkt av ett högt tryck”

– jag har hållit på med släputbildningar i många år och under 2013 när B 96 kom, märkte jag ett högt tryck. Det var väldigt många som ville slippa teoriprovet, som krävs för att ta BE, säger hon.

I Östergötland har antalet personer som har B 96, som villkoret heter, ökat stadigt de senaste tre åren, enligt statistik från Transportstyrelsen.

– Jag tror det handlar om en ökad medvetenhet bland kunderna. De vet om att de måste ha utökat körkort, när de har stora bilar och tunga släp. Dessutom har ju Suvar blivit väldigt populärt de senaste åren, säger Helen Melchersson.

Vilka är det som anmäler sig för att ta den här behörigheten?

– Det är mycket folk som har det i sina arbeten, alltså hantverkare av alla de slag. Sedan är det naturligtvis hästfolk, husvagnsfolk och rallyfolk, alla former av motorsport, som kräver att man kör släp.

Antalet som har villkor 96 I Östergötland

Tidpunkt          Antal

2014-01-01 918

2015-01-01 1 587

2016-01-01 2 239

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.