– Tittar man på att det har gått uppåt, uppåt och uppåt så blir det ju ett trendbrott, säger Mia Stuhre, Region Gotlands projektledare för Almedalsveckan. Foto: SVT

Svalare intresse för Almedalsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Om knappt tre veckor börjar politikerveckan i Almedalen. Och nu verkar det ske ett trendbrott: För första gången på flera år så tycks veckan minska något i omfattning.

Om några veckor så kommer området vid Almedalen och Campus Gotland att genomgå den årliga förvandlingen. Från flanerande studenter och barnfamiljer, till tusentals hitresta almedalsbesökare. Där brukar Aftonbladet ha sitt stora tält med olika evenemang, men i år väljer man att inte ha något tält och att skär ner på sin närvaro – rejält.

– Det är en väldigt kraftig minskning av antalet personer på plats. Vi kommer inte att ha det här stora tältet som vi har haft tidigare och inte att ha några kringaktiviteter. Detta beror på att vi vill fokusera på det redaktionella innehåll som är viktigt och inte på jippot Almedalen, säger Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet.

Gotland

Färre evenemang

Förra året fanns det mer än 4 300 evenemang i det officiella programmet. Men i år ser det ut att bli färre. Något som kan bero på att det var valår förra året och därmed ett extra stort intresse.

– Tittar man på att det har gått uppåt, uppåt och uppåt så blir det ju ett trendbrott när det blir något färre. Men jag tror snarare att det kan vara bättre för kvaliteten eftersom fler arrangörer har möjlighet att få fler deltagare i sin publik, säger Mia Stuhre, Region Gotlands projektledare för Almedalsveckan.

Klimat och miljö – heta ämnen i Almedalen

Men någon akut fara rent storleksmässigt är det inte. Över 3 400 evenemang är hittills anmälda, där klimat och miljö är framträdande ämnen. 

Alla partiledare utom socialdemokraternas Stefan Löfven kommer i år. Statsministern uteblir liksom han gjorde 2017. Att detta kan tas om ett tecken på att det politiska intresset för veckan minskar håller inte arrangörerna med om.

– Vi har inte fått årets siffror än men fjolårets siffror visar att vi hade 2 400 namngivna politiker, varav 650 socialdemokrater, som var här och deltog i diskussioner och paneldebatter. Då vill jag påstå att det är ett starkt politiskt intresse, säger Mia Stuhre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet