Ambulans under utryckning. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Ambulansavtal klart för Östergötland – ny operatör i länet

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland har nu tecknat avtal med två ambulansentreprenörer, vilket innebär en ny operatör för östra länsdelen.

Inför 2023 har Hälso- och sjukvården beslutat om att teckna avtal med Falck Ambulans AB och Samariten Ambulans AB. Upphandlingen är uppdelad i två avtalsområden och en och samma entreprenör kan bara tilldelas ett område. Syftet med att som idag ha två leverantörer är att minska sårbarheten.

Avtalen innehåller även en del nyheter, bland annat att regionen bestämmer var och när ambulanserna ska vara i tjänst. Kraven på arbetsmiljö och ambulanspersonalens kompetens har också skärpts.

Ambulans för mycket tunga patienter

Dessutom ska det finnas tillgång till en speciell ambulans, som är anpassad för vård av mycket tunga patienter.

Ambulansavtalen gäller i fem år med möjlighet till förlängning i maximalt tre år. Kostnaderna för ambulanssjukvården beräknas öka, idag handlar det om 210 miljoner kronor per år, i det nya avtalet beräknas kostnaden bli runt 262 miljoner kronor per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.