Amerikanske arméchefen och generalen David G Perkins Foto: SVT / Patrik Widegren

Amerikansk arméchef besökte Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Gotland har ett oerhört viktigt strategiskt läge. Det menar den amerikanske arméchefen och generalen David G Perkins som igår besökte ön för att få information om återuppbyggnaden av försvaret. Samtidigt framhåller Sverige vikten av att ha goda relationer med USA i försvarssammanhang.

En del av den amerikanska delegationens besök ägnades åt att se Tofta skjutfält och få information om det nya förbandet och garnisonsområdet som är under uppbyggnad.

Besöket är en del av det svenska militära samarbetet med USA. Den amerikanske generalen bad själv om att få komma till just Gotland som ett led i sitt Sverigebesök.

– Vi pratade för ett tag sedan om platser som vi kunde besöka. När vi var här så var det ett unikt tillfälle att se den strategiska vikten av Gotland. Vi kommer också att delta i en övning här, säger David G Perkins.

Tofta skjutfält visades upp för den amerikanska delegationen Foto: SVT / Patrik Widegren

Den svenske arméchefen Karl Engelbrektson som också fanns på plats under dagen menar att samarbetet med USA är väldigt viktigt.

– De är, tillsammans med Finland, vår viktigaste bilaterala partner. Vi har ett tydligt politiskt uppdrag att utveckla relationerna med dessa länder. Då gör vi det på ett konkret sätt och att ha bra samarbete med världens starkaste på det militära området är självklart, säger han.

Deltar i Aurora

I höst kommer USA att delta i den stora svenska försvarsövningen Aurora. David G Perkins är därför högst medveten om Gotlands strategiska läge, och följer försvarets utbyggnad på ön med intresse.

– Nu när jag faktiskt är här och kan se ön med mina egna ögon så tycker jag att det är viktigt att Sverige kan optimera användningen av Gotlands läge. Det är svårt att se något bättre sätt att påverka säkerheten i hela den här regionen, säger han om Sveriges satsning på försvaret.

Arméchefen Karl Engelbrektson och den amerikanska arméchefen och generalen David G Perkins Foto: SVT / Patrik Widegren

Luftvärn etableras på ön

Under tisdagen var också försvarsminister Peter Hultqvist på ön för att presentera regeringens vårbudget. I den ingår ett tillskott till totalförsvaret på 500 miljoner kronor, något som bland annat finansierar att luftvärn etableras på ön. Ytterligare förstärkningar kommer också att komma framöver enligt Hultqvist.

– Jag har gett försvarsberedningen i uppdrag att titta hur framtiden och nästa steg ska se ut på Gotland. Vad som händer här har en direkt inverkan, inte bara på det svenska fastlandet, utan också på baltikum och på Finland, säger han.

Se tv-inslaget här: Amerikansk arméchef besökte Gotland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.