Ett flygplan av modellen RC-135 Foto: TT

Uppgifter: USA-flyg kränkte svenskt luftrum

Uppdaterad
Publicerad

Flygplanet som den 18 juli kränkte svenskt luftrum var ett signalspaningsflyg från USA, det uppger Svenska Dagbladet.

I onsdags kom nyheten om att ett flygplan utan tillstånd flugit i svenskt luftrum under 14 minuter den 18 juli i år. Planet kom över Östersjön och flög över Gotland innan det vek av söderut.

Varken UD eller försvarsdepartementet har velat berätta vilket land planet kom ifrån eller vilken typ av flygplan det rör sig om, men enligt uppgifter till SvD så rör det sig om ett amerikanskt signalspaningsflygplan av modellen Boeing RC-135.

Motades av ryska stridsflyg

Enligt SvD:s uppgiftslämnare så har planet flugit över Östersjön och då ha motats bort av ryska jaktflyg i riktning mot Sverige. Besättningen ska då ha velat ta vägen över Sverige men fått svaret av den svenska flygledningen att det inte gick och då vikt av söderut.

Enligt uppgiftslämnaren vill Sverige på detta sättet markera för både USA och Ryssland att man att man värnar sina territorier.

Ambassadör kallades till samtal

När SVT pratar med UD vill man varken bekräfta eller dementera om det rörde sig om ett amerikanskt plan. Man säger att ärendet nu är avslutat efter att det aktuella landets ambassadör kallats upp till samtal.

– En företrädare för landets ambassad har blivit uppkallad, och vi har pratat om vikten av att respektera tillträdesbestämmelserna. För vår del är ärendet nu helt avslutat, säger Lena Tranberg på UD:s presstjänst till SVT.

Varför vill ni inte berätta vilket land det handlar om?

– Enligt våra rutiner så talar vi aldrig om vilket land det gäller, säger Lena Tranberg.

Enligt Lena Tranberg så rörde det sig inte om ett stridsflyg utan ett så kallat statsluftfartyg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer