I slutet av året beräknas inflödet av anmälningar komma en bit över 550 st. Jämfört med 2018 då siffran låg på 230 st. Foto: TT

Anmälningar om sexualbrott mot barn på internet ökar

Publicerad

Antalet anmälningar om internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn har ökat kraftigt de senaste åren. Det gäller bland annat barnpornografi, utnyttjande av barn för sexuell posering och kontakt med barn i sexuellt syfte. Sedan 2018 har anmälningarna fördubblats i region Öst.

Polisen tror dels att ökningen beror på en större medvetenhet i samhället om vad som är brottsligt och det leder till att fler anmäler. Men man har även förändrat fokus i brottutredningar. Från att det har setts som ett innehavsbrott till att det nu är mer fokus på identifiering av målsägare och förövare.

– Vi blir bättre och bättre på att identifiera barnen och förövarna bakom de här bilderna och filmerna, säger Jörgen Skarin som är chef för specialgruppen ISÖB, som arbetar med IT-relaterade sexuella övergrepp mot barn.

Införde specialgrupp för att lösa dessa fall

När polismyndigheten såg att den här brottkategorin ökade, skapades speciella utredningsgrupper som hanterar dessa fall, så kallade ISÖB-grupper. I region öst infördes ISÖB-gruppen hösten 2016 och successivt har det tillkommit resurser för att lösa den här typen av brott. Främst hanterar gruppen anmälningar som innefattar barn under 15 år. Men i kategorin ingår även barn under 18 år, däremot är de fallen betydligt färre eftersom de är svårare att utreda och oftast inte anmäls.

I klippet ovan berättar Jörgen Skarin mer om ökningen och hur polisen arbetar med sådana här fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.