Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter 15 år som skärgårdutvecklare går Carl Hamilton i pension och lämnar över till Anna Karlin. Hör vilka frågor som ligger honom om hjärtat och vilka utmaningar skärgården står inför. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Anna blir ny skärgårdutvecklare: ”Skärgården har en stor del i mitt hjärta”

Uppdaterad
Publicerad

Han är ett välkänt ansikte, framför allt för skärgårdsborna, och i 15 år har han varit spindeln i nätet för många frågor och projekt i den östgötska skärgården. Nu väntar pensionen och Carl Hamilton lämnar över sin roll som skärgårdsutvecklare till Anna Karlin. 

– Det har varit otroligt roliga år där mitt uppdrag har varit att se till så att det händer saker i skärgården. Det har handlat mycket om näringslivsfrågor, infrastruktur, strandskydd och regelverk som krockar, säger Carl Hamilton.   

Betydelsefull roll för skärgården

Efter att tidigare arbetat med jakt- och fisketurism samt inom bankbranschen, så pushade några vänner Carl Hamilton att söka tjänsten som skärgårdsutvecklare.

Valdemarsvik

Det blev femton år på posten – som han anser vara mycket betydelsefull för utvecklingen av skärgården.

– Jag tror att det är jätteviktigt att det finns en person som jobbar i hela skärgårdsområdet så kommunerna får en samsyn och tänker lite likadant, framför allt när man kommer ut på öarna, säger han. 

Trevliga skärgårdsbor

Nu lämnar Carl Hamilton över till Anna Karlin som under några veckor blir inskolad i sin nya tjänst.  

– Hon har fått väldens bästa jobb i en underbar miljö och kommer få träffa alla trevliga skärgårdsbor, så jag önskar henne lycka till, säger han. 

Vem är Anna Karlin?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anna Karlin om hur hon ser på sitt nya jobb som skärgårdsutvecklare. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

– Jag har tidigare arbetat som stadsplanerare och planarkitekt med att ta fram detaljplaner i Norrköpings kommun, och innan dess i Åtvidabergs kommun. Längre tillbaka jobbade jag som trädgårdmästare och trädgårdsdesigner, säger hon.

De sista dagarna, innan hon står på egna ben, handlar mycket om att resa runt och träffa kontakter som bor och verkar i skärgården.

– Det är mycket att lära sig. Som tur har jag Carl bredvid mig och jag kan tanka av honom all kunskap så här i början, säger Anna Karlin. 

Hör henne berätta mer i klippet.

Skärgårdsutveckling

Bakom tjänsten som skärgårdsutvecklare står regionen och länets tre skärgårdskommuner Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik.

Till skärgården räknas både öar och fastland där natur och kultur är präglat av havet.

Källa: Region Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet