Foto: Carl Hamilton

Stödpengar till skärgårdstransporter slut

Publicerad

Det finns risk att en del företagare i Östergötlands skärgård går miste om bidrag för transporter via färja eller båt. Ansökningarna om stöd har blivit så många att pengarna inte räcker. Konsekvenserna kan bli stora för enskilda lantbrukare.

Under det här året har det hittills kommit in nästan dubbelt så många ansökningar om transportstöd jämfört med förra året, vilket gjort att ansökt belopp kraftigt överstiger budgeten för transportstöd 2017.

Därför blir det nu stopp för fler ansökningar.

– Det handlar om bidrag som främst lantbrukare kunnat ansöka om för att få ut sina djur på beten på öar, men det handlar också om transporter av foder och förnödenheter, säger skärgårdsutvecklaren Carl Hamilton i Valdemarsvik.

”Ökningen av bränsleskatt har säkert påverkat”

En orsak till att ansökningarna ökat det senaste året, kan enligt Carl Hamilton, vara dyr skatt på bränsle.

– Ökningen av bränsleskatt från lågskattad till normalskattad diesel har säkert påverkat att det är fler som har ansökt, säger han.

Ersättning på max 40 000 kronor

Det är Region Östergötland och skärgårdskommunerna i länet som står bakom ersättningen, vilken har varit 50 procent av transportkostnaden exklusive moms.

Vad betyder det här ansökningsstoppet?

– Förhoppningsvis har de flesta redan ansökt om transportstöd, men har man inte gjort det så missar man ett bidrag på max 40 000 kronor och för ett skärgårdslantbruk kan det vara väldigt kännbart, säger Carl Hamilton.

Sista dagen för ansökan om transportstöd är den 30 november 2017. Den 12 december kommer saken att diskuteras vid skärgårdsrådets möte.

Hur blir det med ersättningen nästa år?

– Enkelt uttryckt finns tre sätt. Skjuta till mer medel, minska på stödet eller ändra på regelverket. Vad det blir vet jag inte, säger Carl Hamilton.

Antalet ansökningar om transportstöd

År 2015 17 stycken

År 2016 18 stycken

År 2017 30 stycken

Maximal ersättning per företag och år är 40.000 kronor. För transporter med egen färja/båt vid transporter förenade med djurhållning utgår 300 kronor i timmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.