Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En anställd berättar för SVT om situationen på Attendo Terra Nova i Visby. Foto: SVT

Anställd om bristerna vid Attendo: Jobbar ensam med tio boende

Publicerad

Efter att ha uppmärksammat brister under lång tid som inte åtgärdats så har Region Gotland infört intagningsstopp på Attendos äldreboende på Terra Nova i Visby. En anställd träder nu fram anonymt och berättar om personalbristen som skapat en ohållbar situation.

– Det var en arbetskollega som var så stressad på jobbet så tillslut fick hon en panikångestattack så att ambulansen fick komma och hämta henne, berättar en anställd som vill vara anonym till SVT Nyheter Öst.

– Man arbetar själv på en avdelning med tio boende som behöver omvårdnad, mediciner, tillsyn. Det finns palliativ vård och att arbeta ensam med en som ligger palliativ är..sorgligt, säger hon.

I klippet ovan hör du den anställde berätta om situationen.

Attendo: Senaste åren varit tuffa

Enligt den anställde så händer det ofta att man blir inringd för att jobba då man är ledig, något som ökar stress och utmattning. Den pressade situationen har pågått länge och har skapat en negativ spiral där rutinerad personal till slut sagt upp sig och där ny personal kommit in utan riktig kompetens. Detta spiller också över på de boende.

– Det blir ju en stress för de boende, de äldre som egentligen ska ha, på senare tid i livet, ha det så bra som möjligt. För Attendo Terra Nova så finns inte den slags omsorg för att kunna ge dem det, nu den här sista tiden i livet.

Linda Bengtsson, presschef på Attendo, bemöter kritiken.

– Det är jättetråkigt om någon medarbetare upplever att det är såhär. Vi vet ju om att de senaste åren varit tuffa. Vi har en pandemi bakom oss som drabbade omsorgsverksamheten jättehårt. Den här sommaren har också varit väldigt tuff bemanningsmässigt, det har varit en stor utmaning för alla aktörer inom vården, säger Linda Bengtsson.

Vad gör ni för att komma tillrätta med detta?

– Det är brist på personer som jobbar inom vård och omsrog. Men vi är ett stort företag och vi har fördelen att vi kan kraftsamla, och det har vi också gjort. Vi har medarbetare som kommer från fastlandet för att stötta verksamheten och jobbar kontinuerligt med rekrytering, säger Linda Bengtsson.

Det särskilda boendet i området Terra Nova i Visby har 60 platser och drivs sedan invigningen 2017 av vårdbolaget Attendo. Region Gotland har avtal med Attendo och köper platser av bolaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.