Bedrägerier mot äldre ökar

Publicerad

Var sjätte person över 65 år utsätts för brott varje år. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet.
Polisens kampanj ”Försök inte lura mig” vänder sig till äldre som via information och filmer på nätet kan få reda på hur man ska undvika att bli bedragen.

Sofia Hedberg är kommunpolis i Östergötland och hon betonar vikten av att de som drabbats av brott faktiskt anmäler att de har utsatts.

– De äldre kan känna sig dumma att dom blivit lurade men vi uppmanar alla att polisanmäla. Även om vi inte kan ta personerna där och då så är det en viktigt del i vår kartläggning av dem här personerna, säger hon.

”Det är okej att säga ifrån”

Det handlar om brott som många gånger genomförs av organiserade ligor.

Personer som knackar på hemma hos de äldre och uppger sig för att vara från till exempel myndigheter. I andra fall handlar det om personer som lurar av de äldre koder och bankkort för att sedan ta ut deras pengar. Ett tredje brott som drabbar mång äldre är bedrägerier via telefon när man uppmanas eller luras att lämna ut bankuppgifter.

– Jag brukar säga att de äldre inte ska vara så snälla och trevliga utan att det är okej att säga ifrån om någon står för nära till exempel, säger Sofia Hedberg.

Väntar du hantverkare? Ha koll på vilka du släpper in i ditt hem. Foto: SVT Grafik

Flyttar runt i landet

Enligt polisen är ligorna svåra att kartlägga då de snabbt flyttar sig från plats till plats både i landet och i andra länder. Därför är det av största vikt att brotten polisanmäls menar Sofia Hedberg som är angelägen om att komma åt förövarna.

– Det här är en brottslighet som vi tycker är extra ful. De utnyttjar det faktum att äldre ofta är hjälpsamma och tror gott om sina medmänniskor, så det är riktigt ful brottslighet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Brott och straff

Mer i ämnet