Foto: SVT

Allt fler hemlösa i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som befinner sig i en hemlössituation med tillfälligt boende har ökat sedan i fjol. Även de som är öppet hemlösa, som saknar fast adress och tillfälligt boende har ökat i kommunen.

Det visar socialkontorets årliga rapport. 1 145 personer befann sig i någon form av hemlöshetssituation vid mätningen, vilket är en ökning med 108 personer jämfört med 2016.

Nio personer var öppet hemlösa i årets undersökning, en ökning med tre personer sedan föregående år.

”Bostadsbrist den största orsaken till ökningen”

– Den information vi får via dessa rapporter ger oss möjlighet att värdera, se över och förbättra våra åtgärder. Bostadsbristen är den största orsaken till att vi ser en ökning av antalet personer som befinner sig i någon form av hemlössituation och är därmed något vi och hela kommunen arbetar aktivt med, säger Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden, i ett pressmeddelande.

Knappt 50 procent av dem som befinner sig i en hemlössituation har sitt boende ordnat genom socialtjänsten, genom kommunens boende, genom vård på en institution, i familjehem eller genom placering på hotell och vandrarhem. Detta är en ökning från föregående år då motsvarande siffra var 40 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.