Mikael Högfors, gruppchef hos Nationellt forensiskt centrum, berättar i klippet om NFC:s arbete med antalet vapen undersökningar. Foto: SVT

Antalet illegala vapen och skjutningar ökar i landet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler illegala vapen är i omlopp i Sverige och antalet kriminella skjutningar som har rubricerats som mord eller mordförsök har ökat med nästan 100 procent sedan 2012. Det innebär en ökad efterfrågan på vapenundersökningar som kommer in till Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping.

– Tillgången på vapen i Sverige är relativt god, det ser vi på antalet skjutningar. Men så gör vi också flera insatser inom polismyndigheten där vi har utredningar som pågår, där vi faktiskt jagar vapen, säger Mikael Högfors, gruppchef hos Nationellt forensiskt centrum.

Kopplar skjutningar och vapen till varandra

NFC i Linköping är de enda i Sverige som gör jämförande vapenundersökningar, som kan koppla olika skjutningar och vapen till varandra. I dagsläget är det 25 personer som arbetar i vapengruppen, och de har fått allt mer att göra. I samband med att skjutningarna ökat så har också vapenbeslagen mer än fördubblats  sen 2010.

Antalet vapenbeslagen har mer än fördubblats sen 2010. Foto: Grafik SVT

Världens mest tillverkade vapen

Mer än 300 konstaterade skjutningar skedde i Sverige under 2017. Och det finns ett typ av vapen som är överrepresenterat, militära tjänstevapen.

– Det är modellen ”Kalashnikov” som är vanligast. Det är ett av världens mest tillverkade vapen och som används i många krig. När de inte behövs längre vid någon oroshärd så smugglas de in till Sverige, säger Mikael Högfors.

Mikael Högfors visar hur en "Kalashnikov" ser ut. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.