Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josef och Mohammed och Viktor Zawawi var med och firade Sara Al Arab på medborgarskapscermemonin i Linköping. I videon berättar hon om den bitvis tuffa resan att bli svensk. Foto: Tina Enström/SVT

Sara en av 90 000 nya medborgare: ”Äntligen! Mamma har blivit svensk!”

Publicerad

Förra året blev 89 967 personer svenska medborgare. Sara Al Arab från Linköping var en av dem. Hon sa upp sig och flyttade från Libanon till Linköping för kärlekens skull.

– Mina vänner sa: Hur kan du? Jag sa bara upp mig, med en månads uppsägningstid. Packade och började planera mitt bröllop.

Det var tuffare att bli svensk och känna sig som en del av Sverige än Sara Al Arab hade anat.

– Språket. Att få jobb. Och vänner. Det var svårt, säger hon.

Hon kom till Sverige 2015 och ansökte om medborgarskap 2019 då hon uppfyllde kraven. Sedan var det en lång väntan innan hon blev beviljad 2022. I veckan var hon med och firade sitt medborgarskap på en ceremoni.

Och det nya hemlandet har gett avtryck.

– Senast när jag hälsade på min mamma i Libanon märkte jag hur svensk jag har blivit. Jag vill gå ut och gå på promenader. Och jag klarar mig inte utan fika, säger hon och skrattar.

I klippet hör du Sara berätta om hur hon hamnade i Sverige och om hur vägen till att bli svensk varit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.