Foto: SVT & TT

Sprängladdning på farkost utanför Gotland

Publicerad

En undervattensfarkost som är apterad med en sprängladdning har hittats vid den ryska gasledningen Nord Stream söder om Gotland.

Sjöfartsverket har utfärdat ett säkerhetsavstånd på tre nautiska mil, ca fem km, från platsen.

– Vår bedömning är att det är en engångsfarkost som används för att röja minor. Den är apterad med en liten sprängladdning, men vi bedömer att det är väldigt liten sannolikhet att den ska smälla av, säger Johannes Hellqvist, vakthavande informatör vid Försvarsmakten, till SVT.

Undervattensfarkosten ligger utanför Sveriges territorialvatten så försvaret har inget formellt ansvar att ta hand om den. Men man kommer att bereda frågan vidare på måndag.

Kan det vara ett terroristförsök?

– Det vill vi inte spekulera i. Det är ett område i Östersjön där det finns en hel del minor från andra världskriget. Det här är en typ av undervattenfarkost som är till för att detonera minor, så det kan ju finnas en högst naturlig orsak till att den har drivit iväg och hamnat där den ligger, säger Johannes Hellqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.