Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagen tilldelades Arbetets museum ”Det gyllene förstoringsglasets skolpris” för sitt arbete med turnerande utställningar med källkritiksfrågor riktade mot barn. Se mer i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

Arbetets museum i Norrköping får källkritikpris: ”Fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetets museum i Norrköping tilldelas källkritikspriset ”Det gyllene förstoringsglasets skolpris” – det för museets arbete med turnerande utställningar.

– Det känns fantastiskt, säger Niklas Cserhalmi, museichef.

Priset delas ut av Internetstiftelsen och Källkritikbyrån i samband med Källkritikens dag sedan 2017. Arbetets museum prisas för att sedan 2018 ha satt fokus på källkritik och källtillit på skolor, bibliotek och arbetsplatser med hjälp av sina turnerande utställningar.

Vill ha permanent labb

– Att få ta emot Det gyllene förstoringsglaset känns fantastiskt och peppar oss att jobba ännu hårdare för källkritiksfrågorna, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör.

”Utmärkta utställningar”

Så här lyder nomineringen:

”Det gyllene förstoringsglasets skolpris 2024 tilldelas Arbetets museum för sitt metodiska och nytänkande arbete med källkritik, källtillit och MIK-frågor i flera format för olika åldrar. Med sina utmärkta mobila utställningar har Arbetets museum lyckats med att skapa samtal kring källkritik bland barn och de som arbetar med barn, inte bara lokalt utan också på skolor och bibliotek i hela landet.”

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.