Företagare kritiska mot kontrollen av arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivare som redan idag drunknar i jobbansökningar är oroliga för att situationen blir ohållbar när arbetslösa pressas att söka jobb de inte har en chans att få.

I det nya kontrollsystem som Arbetsförmedlingen just nu inför måste den arbetssökande varje månad skriftligen redovisa alla aktiviteter som man har gjort för att ta sig ur arbetslösheten.

Regeringens syfte är arbetslösa ska bli mer aktiva i sitt jobbsökande. Om aktivitetsrapporten inte kommer in till Arbetsförmedlingen kommer ersättningen på sikt att dras in. 

Hinner inte med alla ansökningar

– Man har inte bett om att få in 400 ansökningar, där de flesta inte är relevanta. Man tar till slut inte ansökningar på allvar, säger Frida Boklund, regionchef för Företagarna. 

Hon företräder över 4 000 företagare i Östergötland och Jönköping och berättar att många arbetsgivare redan i dag får in så många ansökningar att de inte hinner gå igenom dem. 

– Man vill ju ta alla ansökningar på allvar, men det kan man inte göra när man får in 400 ansökningar varav kanske tio stycken är relevanta, säger Frida Boklund.

När det nu blir större press på arbetslösa att söka jobb är risken stor att de kommer att bedömas på antalet sökta jobb.

– Visst, det är klart att antalet ansökningar ökar chansen att få ett jobb. Men om systemet bygger på att mest ansökningar vinner, så kommer man snart att bli ganska urlakad som arbetsgivare och börja hitta andra vägar att rekrytera. Arbetsförmedlingen borde hjälpa de arbetslösa att söka rätt jobb, snarare än många jobb.

Försiktigare med att annonsera

På Hotell Scandic i Nyköping har hotellchefen Tell Mellander blivit allt försiktigare med att annonsera när han behöver anställa personal.

– Risken är stor att vi får in alldeles för många sökande. Man får vara försiktig. Det blir helt enkelt för stor belastning för företaget att försöka sålla och hitta rätt i djungeln.

Tell Mellander tycker att det är bra att den arbetssökande söker jobb, men inte om det handlar om att söka bara för sökandets skull.

– Om man är tvingad att söka jobb kan det ju bli så. Man söker tjänster som man inte alls är intreserad av, säger han.

Kontakter allt viktigare

Redan i dag tillsätts ett stort antal jobb på informell väg, via kontakter och nätverk. Det visar bland annat Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät.

Frida Boklund tror att den trenden kommer att bli ännnu starkare nu. Allt färre jobb kommer att annonseras ut, vilket leder till att många arbetslösa exkluderas redan från början.  

– Det blir en stängd arbetsmarknad. Jobben ska ju inte bara cirkulera mellan dem som redan har jobb. De som inte har jobb måste också få en chans att söka. Vi behöver fler jobb på den öppna marknaden, inte aktivitetsrapporter som ska kontrollera de arbetssökande.

Att ständigt få avslag från arbetsgivare tror hon dessutom är förödande för självkänslan.

– Många arbetssökande som jag träffar säger till mig att de söker jobb som de vet att de aldrig kommer att få, och att det inte känns bra. Det är ju respektlöst mot individen också.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.