Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsgivare väljer oftare bort jobbsökande transpersoner

Uppdaterad
Publicerad

Transpersoner väljs oftare bort av arbetsgivare när de söker jobb och värst är det inom mansdominerade yrken, visar en färsk studie från Linköpings universitet.

– Ur ett ekonomiskt perspektiv är det intressant att fråga sig varför arbetsgivare inte tar tillvara på de här människornas kunskaper, säger Mark Granberg, doktorand i nationalekonomi vid Linköpings universitet, i ett uttalande på universitets hemsida och fortsätter:

– Sedan ville vi ta reda på vilka grunder transpersoner diskrimineras eftersom de faller under två diskrimineringsgrunder i lagstiftningen, den om kön samt den om könsidentitet och könsuttryck. Vi ville undersöka på vilken av de grunderna arbetsgivare diskriminerar.

Linköping

Korrespondenttest

Studien är den första i sitt slag att undersöka arbetsgivares behandling av transpersoner. Metoden som använts är ett så kallat korrespondenstest som innebär att testpersonerna inte visar sig för arbetsgivarna utan skickar skriftliga ansökningar.

I Linköpingsstudien skickade forskarna ut över 2 000 påhittade ansökningar till olika arbeten som fanns i Arbetsförmedlingens platsbank. I vissa ansökningar hade den sökande bytt namn någon gång under livet. Antingen från ett mansnamn till ett annat mansnamn eller från ett mansnamn till ett kvinnonamn.

Stor skillnad

Resultatet visar bland annat att det är 18 procent mer sannolikt att en person som inte bytt ett mansnamn till ett kvinnonamn, får ett positivt svar från arbetsgivaren, att jämföra med vad en person som bytt från ett mansnamn till ett kvinnonamn, det vill säga en transperson, får.

Lagstiftningen räcker inte

– Studien visar att lagstiftningen inte räcker för att skydda den här gruppen på arbetsmarknaden. Den visar också att arbetsgivare diskriminerar utifrån olika grunder. Exempelvis så är det troligt att en transman diskrimineras för att vara trans i mansdominerade yrken, medan samma person troligen skulle diskrimineras för att vara man i kvinnodominerade yrken, säger Mark Granberg, vid Linköpings universitet.

Mark Granberg har tillsammans med Ali Ahmed, professor i nationalekonomi, och Per A. Andersson, doktorand i psykologi, gjort studien som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Labour Economics och går att läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet