Hur blir man en bra lärare? Johan Bergström utsågs till årets gymnasielärare i Sverige. Foto: SVT

Årets gymnasielärare finns på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Läraryrket är något som ständigt diskuteras i samhället. På senare år har mycket handlat om att statusen på yrket måste höjas och att fler lärare behövs. Men vad gör då en en bra lärare egentligen? Vi har träffat spansk- och matematikläraren Johan Bergström som nyligen utsågs till årets gymnasielärare i Sverige.

Det är matematiklektion som pågår på Wisbygymnasiet för eleverna i årskurs 1 på ekonomiprogrammet. Läraren Johan Bergström får snabbt lektionen dit han vill.

– Jag vill gärna att det ska vara på det här sättet som det är nu, säger Johan och tittar ut över klassrummet där eleverna pratar med varandra över matteböckerna.

– De sitter och diskuterar matematik med varandra och jag tror att det är väldigt viktigt för inlärningen, säger Johan.

Vann pris på nationella lärargalan

När den nationella lärargalan hölls i mitten av november så utsågs han till årets gymnasielärare i Sverige.

– Det är nästan ofattbart. Det stora är att det är elever som har nominerat, de har skrivit mitt namn och motiverat varför de tycker att jag är en bra lärare, säger Johan.

Att vara en bra lärare handlar både om att vara en bra pedagog, men också det där andra som går hand i hand med det.

– En bra lärare ska se vad alla behöver och se att alla har olika förutsättningar, säger eleven Disa Bjarneby som får medhåll av klasskamraten Jean-Piel Jankoits.

Johan Bergström, årets gymnasielärare i Sverige, förbereder noga sina lektioner, och tar in elevernas synpunkter för att bli bättre. Foto: SVT

– Man ska hjälpa alla, bemöta dem med respekt och finnas där när de behöver, säger han.

Johan Bergström är inne på samma linje.

– Jag lägger mycket tid på att förbereda lektionerna. Jag tittar även tillbaka när jag har genomfört lektioner och utvärderar. Jag försöker också samla in vad eleverna tycker för att hela tiden bli bättre, säger han.

Stor brist på lärare

Idag finns det cirka 240 000 lärare inom förskola, grundskola och gymnasiet i Sverige. Det kan låta mycket men det är faktiskt tvärtom. Lärarbristen är stor och kommer att bli större. Enligt en rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL, så kommer bristen på lärare att uppgå till 79,000 personer år 2035.

Högre lön och minskad arbetsbelastning är några av de åtgärder som lyfts fram för att öka statusen och få fler att välja yrket.

– Det har definitivt tappat i status under många år. Men nu tycker jag att man börjar se en vändning. Det beror dels på att politikerna har börjar se ett behov av att ta ansvar för att göra läraryrket attraktivt. Sedan tror jag faktiskt att även lärargalan har bidragit till att öka statusen, säger Johan Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.