Foto: Ole Gunnar Onsøien/NTB/TT

Årets influensavaccination försenad

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 november startar årets vaccinering mot influensa i Östergötland. Det är två veckor senare än vanligt och detta trots att influensan kom tidigt med många fall på södra halvklotet.

– Det beror på att man har bytt sammansättning i vaccinet, säger Jens Raffelsberger, hygienöverläkare vid Region Östergötland, och tillägger att det helt enkelt handlar om försenade beslut från WHO, då två vaccinationsstammar har muterat och behövde bytas ut.

Mål att nå 65 procent

Målet inom region Östergötland är att 65 procent av dem som fyller 65 år eller mer ska vaccinera sig. Förra året nådde regionen upp till 62 procent.

Utöver denna grupp bör personer med nedsatt immunförsvar, kroniska sjukdomar och gravida efter graviditetsvecka 16 vaccinera sig.

Många insjuknade tidigt

På södra halvklotet, som är först ut med epedemier, har man sett att många insjuknade tidigt och det var främst äldre personer som drabbades av årets influensa.

Om nu säsongen var tidig och vaccinationen är försenad, ser du då inte en ökad risk att fler blir sjuka?

– Vi ser vanligtvis de flesta fall runt vecka 6 och 7. Sen har man vanligtvis en liten topp under 52, så vi vaccinerar ändå i god tid, säger Jens Raffelsberger.

För de som inte vaccinerar sig har du några tips på hur man kan skydda sig?

– Undvika närkontakt med sjuka personer, tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Undvik att röra dina ögon, näsa och mun. De som är sjuka ska stanna hemma från skolan eller jobbet så länge de har feber eller känner sig sjuka, Jens Raffelsberger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Öst
Mer Nyheter