Årets ridskola finns i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Ridskolan Skogslottens RF, strax utanför Norrköping är utsedd till Årets ridskola i hela Sverige. För sin inkluderande ridskoleverksamhet och sitt ständiga säkerhetstänk prisas klubben av Svenska ridsportförbundet.

– Det betyder massor med god energi. Det är ett kvitto på att det vi gör upplevs som bra och sen ger det energi att arbeta vidare både för oss, personal, ridlärare och elever, säger Anita Jonsson som är verksamhetschef.

Skogslottens ridskola startade 1998 och föreningen som har 780 medlemmar bildades år 2000.

500 elever i veckan

Idag rider 500 elever i veckan och i ridskoleverksamheten ingår 40 hästar och ponnyer.  Av 460 ridskolor i landet som är anslutna till ridsportförbundet har Skogslotten nu fått utmärkelsen.

I motiveringen nämns deras inkluderande arbete.

– Vi har jobbat mycket med integration vi har också mycket ridning för funktionshindrade och känner väl att vi tycker det är en väldigt rolig bit att jobba med och vi tror att det ger mycket för dem som har möjlighet att komma hit. Hästarna ger väldigt mycket, säger Anita Jonsson.

Skogslottens RF har även prisats av Norrköpings kommun för sin tillgänglighet för bland annat personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.

”Alla vill ju vara bäst på sporten”

I stallmiljön arbetar man också mycket med attityd. En viktig del i en miljö som kan vara väldigt tuff, berättar 20-åriga rideleven Maja Bohman.

– Det är väldigt mycket tjejer, alla tjejer har starka åsikter skulle jag säga. I stall så har alla ett mål, alla vill ju bli bäst på sporten, alla vill bli bäst på det de gör. Så det är lite fight, säger hon.

I stallet träffar vi också Molly Lundell, hon arbetar som hästskötare och har varit i stallet sedan barnsben. Även hon intygar att sporten kan vara prestigefylld och just därför tycker hon att det är viktigt att arbeta med attityd.

– Jag tycker vi är duktiga på det här. Man tar varandra för vad man har för möjligheter. Vi försöker lära våra elever här att vi respekterar alla för den de är, säger hon, samtidigt som hon putsar träns i sadelkammaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.