Alexander Sjöstrand började på utbildningen 2008 och är numera doktorand. Foto: Patrik Widegren

Arkeologidoktoranden: ”Många som kommer bli glada när Ostlänken drar igång”

Uppdaterad
Publicerad

200 arkeologer beräknas behövas inför bygget av den nya tågbanan Ostlänken och Trafikverket ser gärna att fler utbildas. På Campus Gotland ser man positivt på den efterfrågan som nu kommer.

På Uppsala Universitet, Campus Gotland, har arkeologiutbildning varit en av de mer framträdande utbildningarna sedan 1998.

– Det har varit väldigt populärt att läsa arkeologi just på Gotland på grund av att arkeologin är så närvarande här på många olika sätt, säger Christoph Kilger, lektor i arkeologi vid Campus Gotland.

Gotland

”Behövs bra kontakter med universiteten”

Inför bygget av Ostlänken så måste en rad arkeologiska undersökningar göras, och behovet av utbildade arkeologer är stort.

– Därför måste vi ha bra kontakt med universiteten så vi dels kan få ut nyutbildade men kanske också kan ha sådana som går utbildningen, att de har sina grävkurser och är med och hjälper till, säger Magnus Djerfsten, kulturmiljöansvarig på Trafikverket.

Just stora byggprojekt är något som under årens lopp skapat jobb åt de arkeologer som utbildats på Gotland.

– Det är beroende av hög- och lågkonjunkturer. Är det högkonjunktur och man bygger mycket så är det stort behov av arkeologer i fält, säger Christoph Kilger.

Christoph Kilger, lektor i arkeologi vid Campus Gotland. Foto: Patrik Widegran

”Många går och väntar”

 Ett projekt av den här skalan, borde också kunna ge jobb under lång tid, och inte bara med själva utgrävningarna.

– Föremål behöver konserveras, tas till museum, och man ska kunna förmedla till allmänheten vilka resultat man fått av utgrävningarna, säger Christoph. 

Just nu läser cirka 70 helårsstudenter arkeologi och osteologi på Gotland. Alexander Sjöstrand började 2008, och är numera doktorand här.

 – Jag har flera studenter som har läst samtidigt som mig som går lite och väntar på det här och hoppas att det ska ge lite längre jobbmöjligheter. Jag tror att det är många som jag känner som kommer att bli glada när det här drar igång, säger han.

Se och hör Alexander Sjöstrand berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet