Arkö båk på Arkö i östgötaskärgården. Foto: Patrick Björklund/Länsstyrelsen Östergötland

Arkö båk blir byggnadsminne

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland har beslutat att Arkö båk ska skyddas som byggnadsminne. Båken är den enda bevarade i sitt slag i länet. Under båda världskrigen användes den för bevakning av farleden och Evert Taube har besökt och skrivit om Arkö båk.

Träbyggnadens äldsta del är från 1831 och den fick sin nuvarande höjd på 20 meter 1891. Att båken nu blir byggnadsminnen innebär att den inte får rivas, flyttas eller byggas om. Den ska också ”vårdas och underhållas så att dess kulturhistoriska värden inte minskar”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Första byggnadsminnet på sju år

– Ett byggnadsminne ska berätta något viktigt om länet och dess historia. Det kan handla om brytpunkter i historien, samhällsförändringar, sociala strukturer, ekonomiska förutsättningar med mera. Arkö båk står som en symbol för den östgötska skärgårdseglingen och berättar både om äldre tiders sjöfart och krigshistoria, säger Patrick Björklund, länsantikvarie på länsstyrelsen.

Norrköping

Det är första gången sedan 2014 som länsstyrelsen fattar beslut om ett nytt byggnadsminnen och Arkö båk är den femte båken i landet som får statusen. Arkö ligger cirka fem mil öster om Norrköping.

Foto: SVT

Båk

Fast sjömärke, byggt av trä, sten eller betong i formen av ett torn eller en pyramid.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet