Arla meddelade i dag att man vid mejeriet i Visby endast ska tillverka mjölkpulver, samt mjölk och vispgrädde för den gotländska marknaden.
Produktionen av filprodukter och smör, samt kyllager, flyttas till Kallhäll i Stockholm respektive Götene.
I nuläget arbetar 20 av de 50-talet anställda i Visby i den berörda produktionen. Men Arlas tf. presschef Robbin Grönstedt säger till Östnytt att det inte är klart hur många som kommer att få gå.
– Vi kan inte säga hur många tjänster som berörs än, säger han.
Först om några veckor väntas besked kunna lämnas.
Totalt berörs sex mejerier av det nya inriktningsbeslutet, varav två – Göteborg och Skövde – föreslås läggas ner.
”Chockartat”
Produktionen av färskvaror i Göteborg ska i stället flyttas till Jönköping, Linköping och Stockholm.
Anläggningarna i Göteborg, Skövde och Visby har sammantaget 360 anställda varav merparten, 250 personer, i Göteborg.
Personalen tycks inte ha nåtts av några som helst tecken på att en närmast total nedläggning väntade för anläggningen.
– Det här beskedet kändes chockartat även för mig. Det är för djävligt, säger Jörgen Samuelsson, Livs-ordförande på Arla i Göteborg.
Han beskriver reaktionerna bland personalen:
– De var förtvivlade och förbannade och just nu är situationen ganska kaotisk här.
Samtidigt skapas Europas största anläggning för keso-produktion i Falkenberg, meddelar Arla.
Effektivisering
Målet är att Arla ska spara 2,5 miljarder danska kronor innan slutet av 2015.
”Ett fortsatt effektivt Arla är viktigt och bra för oss Arlabönder, vi har därför löpande effektiviserat mejeristrukturen i till exempel Danmark, Tyskland och Storbritannien de senaste åren. Nu vill vi göra en effektivisering även i Sverige”, skriver Åke Hantoft, styrelseordförande i Arla, i ett pressmeddelande.
Efter att styrelsen fattat slutgiltigt beslut om strukturpaketet kan de lokala förhandlingarna börja.
Arla har tolv mejerier i Sverige, bland annat i Visby och Linköping.