Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon syns Johan Nilssons film från bilen innan den bärgades bort från platsen. Foto: Privat

Åskoväder på Gotland: Blixtnedslag satte eld på familjens bil

Uppdaterad
Publicerad

Strax före klockan två, natten till fredagen, slog blixten ner tätt intill Johan Nilsson och hans sambos villa i Stånga på södra Gotland. Bilen, som stod parkerad bara någon meter från huset, började brinna.

Johan vaknade efter midnatt av det kraftiga regnet och åskan som mullrade över Gotland natten till fredagen. Men det verkade inte vara så nära sade han till sin sambo efter att ha kollat hur blixtarna slog via en app i telefonen.

– En minut efter det så small det här utanför. Det var en sådan smäll så jag vet inte hur jag ska beskriva den, säger Johan.

Slog sönder sidorutan

De gick runt för att dra ur kablar från alla eluttag i huset då plötsligt billarmet gick igång. Johan gick ut i regnet och tittade in i bilen som stod parkerad bara någon meter från huset. Han såg då att den brann på insidan.

– Sambon tog fram en brandsläckare och jag tog en hammare och slog sönder sidorutan och försökte släcka så gott det gick, säger Johan.

Räddningstjänsten kom strax till platsen och kunde säkerställa att bilbranden inte spred sig.

Kunde varit betydligt värre

På fredagsmorgonen när det ljusnat kunde Johan se hur blixten förmodligen slagit ner i ett träd vid tomten och på något sätt också kommit åt bilen.

– Det står en lönn precis bredvid bilen och man ser spår, det finns inga löv kvar. Och på en tall bredvid har barken flugit av, säger Johan som menar att familjen hade tur.

– Jag är väldigt glad, det är bara materiella ting. Det kunde ha varit betydligt värre om blixten hade varit någon meter närmare huset.

– Men det här med att man ska vara skyddad i en bil i åskväder, det tror jag inte så mycket mer på faktiskt.

Enligt SMHI skedde cirka 1 500 urladdningar över och omkring Gotland natten mellan torsdag och fredag. En gul varning för bland annat ”åskskurar som kan skapa störningar i elförsörjningen” har också utfärdats för kommande natt, mellan fredag och lördag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon syns hur ovädret rörde sig över Gotland under natten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.