Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när ambulans fick komma och ta hand om en av de upprörda under mötet Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Känslorna svallade över under informationsmöte

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket håller på att organisera om sin verksamhet. Istället för att ha asylboenden i mängder av kommuner så ska flyktingarna koncentreras till fem platser i landet.

Vid ett informationsmöte i Valdemarsvik är det starka känslor. Flyktingarna där vill inte flytta från orten. Någon säger att han ska låsa in sig i sitt rum och vägra komma ut när Migrationsverket kommer.

– Jag är chockad, vår lägenhet är inte ett slott men det är en trygghet, det är vårt hem, säger Nour Al-Baaj som efter att ha flytt från Syrien kämpat under många år för att få en fast plats för sin familj.

150 personer tvingas flytta från Valdemarsvik

Migrationsverket har 13 000 asylsökande i sina boenden runt om i landet, men nu vill man effektivisera verksamheten, dels för att man har väldigt få asylärenden nu, det lägsta antalet på mer än 20 år och dels för att man vill ha alla asylsökande i boenden nära de fem städer där asylärenden prövas, det vill säga Boden, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Var är mänskligheten? De på Migrationsverket ser inte de här som människor utan bara som akter, säger Nhela Ali (S) som jobbat med flyktingarna i kommunen under många år och som nu också är kommunalråd i kommunen.

Med 50 flyktingbarn i skolor och förskolor kan nu hela avdelningar komma att stängas med kort varsel.

Migrationsverket gör sig av med personal

Migrationsverket varslade ett 80-tal personer om uppsägning tidigare år och för några veckor sedan kom beskedet att ytterligare 172 varslas. I Östergötland är det nu närmare 500 flyktingar som måste flytta från sina lägenheter i Valdemarsvik, Finspång och Norrköping. Många av dem kan tvingas flytta redan under julveckan. Tobias Lundin är tillförordnad chef på Migrationsverket Öst:

– Jag förstår att det kan vara tufft och jobbigt att flytta från en plats där man trivs, men Migrationsverkets boenden är tillfälliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valdemarsvik

Mer i ämnet