58-åringen nekar till brott och uppger att det handlar om skinn från prärievarg. Foto: Polisen

Åtalas för att ha sålt vargskinn

Publicerad

En 58-årig gotlänning åtalas nu för artskyddsbrott.

En naturvårdshandläggare på länsstyrelsen larmade polisen under sommarens Medeltidsvecka i Visby om att 58-åringen sålde vargskinn på marknaden.
När polisen kontrollerade mannens försäljningsstånd visade det sig stämma. Tolv vargskinn värderade till cirka 40.000 kronor beslagtogs.

Prärievarg från USA

58-åringen nekar till brott och uppger att det handlar om skinn från prärievarg importerade från USA, men att ”han säljer dem som vargskinn för att det är häftigare så under medeltidsveckan”.

Även om det skulle vara så att skinnen kommer från prärievarg så är det ett brott mot den så kallade CITES-konventionen, som reglerar handel med utrotningshotade djur vare sig de är levande eller döda.

Artskyddsbrott kan ge upp till två års fängelse.

Artskyddsbrott

Visa

Artskyddsbrott innebär att man bryter mot någon av de regler som finns till skydd för vilda djur och växter. Det kan exempelvis handla om att skada fridlysta djur eller växter i den svenska naturen. Det kan även handla om att importera, köpa eller sälja sådana arter som är skyddade enligt internationella regler, bland annat CITES-konventionen.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer