Gunnar Axén (M), ordförande i socialförsäkringsutskottet Foto: SVT

Axén får återgå till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

– Det är okej för Moderaterna att Gunnar Axén återgår till riksdagsarbetet, säger partiets pressekreterare.

På måndagen kom besked om att chefsåklagare Mats Ericson väljer att lägga ner förundersökningen mot moderatpolitikern Gunnar Axén.

– Det är okej för Moderaterna att Gunnar Axén återgår till riksdagsarbetet eftersom åtalet läggs ned, säger partiets pressekreterare Jesper Wigardt till SVT.

Däremot har partiet ännu inte haft kontakt med Axen själv, som hade blivit anmäld för sexuellt ofredande.

– Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att Gunnar Axén har gjort sig skyldig till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, säger chefsåklagare Mats Ericsson vid riksenheten för polismål.

– Jag kan bara konstatera att det finns två med varandra oförenliga versioner av vad som hände vid tillfället. I avsaknad av tillräcklig övrig stödbevisning kan därför en fällande dom inte förväntas, säger Mats Ericsson.

Axén lättad

Chefsåklagare Mats Ericsson uppger att han inte kan gå in på vad som framkommit om den händelse som ledde till en polisanmälan, eftersom ”det berör två personers enskilda angelägenheter” och att det omfattas av sekretess.

-Jag kan inte lämna mer uppgifter än så här, för skulle jag börja försöka förklara varför jag kommit fram till det här, då är jag inne på det område jag inte får röja uppgifter om.

Gunnar Axén säger i ett skriftligt uttalande till SVT att han är lättad över dagens beslut.

– Det har varit en jobbig process samtidigt som jag hela tiden har satt min tillit till att rättsväsendet skulle utreda frågan på ett opartiskt och professionellt sätt. Jag har från dag ett avvisat anklagelsen och välkomnat att frågan skulle utredas av rättsväsendet, vilket jag också givit uttryck för i mina tidigare kommentarer. Jag återupptar nu omedelbart mitt riksdagsarbete fullt ut och kommer lägga all kraft på en valseger nästa år, skriver Gunnar Axén.

Väntat besked

-Det här var något vi räknade med. Jag sade redan före förhöret att det skulle förvåna mig om det här gick till åtal. Nu ägde förhöret rum i fredags och uppenbarligen gör åklagaren efter förhöret samma bedömning som jag gjorde, att det här håller inte i domstolen, säger Gunnar Axéns advokat Per E Samuelson.

TT: Har du någon kritik mot att Axén över huvud taget delgavs misstanke om brott?

-Nej, det har jag inte. Vi har ett system som går ut på att om det görs en anmälan så ska den som anmälan berör förhöras och då är det en rättighet att delges misstanke så att man kan försvara sig, säger Samuelson.

TT: Kan du säga något om omständigheterna kring anmälan?

-Nej det omfattas av min tystnadsplikt.

TT: Hur har din klient reagerat på att förundersökningen läggs ned?

-Han är naturligtvis lättad och han sade också att han under dagen i någon form kommer att lämna egna kommentarer, säger Samuelson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toppmoderat anmäld för sexbrott

Mer i ämnet