Foto: TT/Heiko Junge

Åtelkameror kan underlätta rovdjursinventering

Publicerad

Nytt regelverk kring åtelkameror ökar möjligheterna för rovdjursinventering. Hittills har en lodjursföryngring kunnat kvalitetssäkrats med hjälp av bilder från en åtelkamera i Boxholm.

Den nya lagstiftningen underlättar användningen av viltkameror och jägarnas kameror kan vara till stor hjälp för bättre inventering av stora rovdjur.

– Ja, absolut förutsatt att vi får in bilder, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Redan nu har länsstyrelsen fått in flera bilder från åtelkameror i Östergötland och med hjälp av dessa har en föryngring av lodjur kunnat säkras, säger Mia Kjällander.

lodjursföryngring har kvalitetssäkrats

– Vi har fått in bilder på lodjur som varit framme vid åteln och tack vare dessa bilder har vi kunnat konstatera en föryngring av lodjur i Boxholm, säger Mia Kjällander.

När viltspårare på länsstyrelsen får in bilder från jägares åtelkameror kontrolleras att kameran är rätt inställd och att bilden verkligen kommer från stället där kameran är uppställd.

– Det har i andra län förekommit att bilderna inte kommer från platsen, kameran som anges, säger Mia Kjellander.

Informationsskylt krävs för kameraövervakning

Det nya regelverket innebär att det för jägarna inte längre krävs tillstånd för kamerabevakning men kamerorna får inte användas hur som helst.

– Det finns krav om att kameran inte ska vara placerad där det kan röra sig många människor och eventuella bilder på människor ska omedelbart raderas. Det ska också vara tydligt vem som kameraövervakar och varför, säger Mia Kjällander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer