Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Överstelöjtnant PM Nilsson, chef för Livgrenadjärgruppen, berättar mer om hur vågen av ansökningar till Hemvärnet hanterats och hur det stärkt försvarsförmågan i Östergötland. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Återigen stort intresse för att gå med i Hemvärnet

Publicerad

När Ryssland den 24 februari 2022 startade sitt angreppskrig mot Ukraina så visade rekordmånga svenskar sitt intresse för att gå med i någon av landets alla frivilliga försvarsorganisationer. Mest ansökningar fick den största och mest kända – Hemvärnet.

Nu, efter uttalanden om säkerhetsläget från bland annat ÖB, ser man en ny ström med ansökningar.

Den tidigare tillströmningen har gjort att hemvärnet kunnat fylla många av de vakanser man haft i de två bataljoner som försvarar Östergötland.

– Vi hade över 1000 sökande 2022 som vi har tagit hand om, säger överstelöjtnant Per Magnus ”PM” Nilsson, chef för Livgrenadjärgruppen.

En del av alla dessa sökande hoppade av och andra platsade inte, men man har ändå kunnat förstärka truppen rejält. I dag har Livgrenadjärgruppen en styrka på ungefär 1200 soldater och fler är på väg in.

Ny våg av ansökningar

Nu har anmälningarna återigen börjat strömma in till Hemvärnet efter ÖB:s och regeringens uppmaning i början av året om att Sverige behöver förbereda sig för krig.

– Normalt sett har vi kanske 15 till 20 stycken en månad i den här perioden. Nu har vi över 100 stycken, säger PM Nilsson.

Se och hör mer i videoklippet ovan.

SÅ MÅNGA SÖKER TILL HEMVÄRNET

Ansökningar till hemvärnet i Sverige:

2022: 29 000

2023: 5 788

1-14 januari 2023: 250

1-14 januari 2024: 1 200

Källa: Hemvärnet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.