Idéhuset i Mjärdevi, Linköping Foto: Anders Lidén

”Det handlar inte bara om fint eller fult”

Publicerad

Fyra byggnader är nominerade till årets arkitekturpris i Östergötland. Ett av dem är flyttat och återanvänt.

– Med priset vill vi uppmärksamma hög arkitektonisk kvalitet, säger Christina Nilsson Collste, ordförande i Sveriges arkitekter i Östergötland.

Förflyttat hus

Två hus i Norrköping och två i Linköping är nominerade. Ett av de senare är det så kallade Idéhuset i Mjärdevi i Linköping. Det stod ursprungligen i Åtvidaberg, men har förflyttats till en ny miljö.

-Det är en väldigt fin kontorsbyggnad, säger Christina Nilsson Collste.

Katscha nominerat

I Norrköping är huset Katscha nominerat. Byggnaden, som ligger mitt i industrilandskapet vid Motala Ström, har redan tidigare vunnit utmärkelser. Den beskrivs som ”ett dramatiskt inlägg i Industrilandskapet som med lektfullhet och konsekvens kompletterar den återuppståndna stadsdelen...”.

I Norrköping är dessutom ett helt kvarter nominerat, nämligen kvarteret Ormen i Kneippen.

Den fjärde nominerade är bostadsområdet Tallbacken i Majelden i Linköping. Motiveringen är att det ”på ett fint sätt kompletterar en redan väl utformad stadsdel”.

Inte bara fint och fult

Christina Nilsson Collste tycker dock inte begreppen fint och fult är de enda viktiga.

– Det handlar om hur väl det fungerar, det ska vara praktiskt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.