Åtta åtalas för omfattande assistansfusk

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer åtalades i dag misstänkta för inblandning i en omfattande härva av assistansfusk i Linköping.

Totalt handlar det om drygt 6,7 miljoner kronor som en 49-årig man och hans personliga assistent – en kvinnlig anhörig till honom – lurat till sig från Försäkringskassan, enligt åklagaren.

De båda ska ha överdrivit 49-åringens funktionsnedsättning och felaktigt uppgett att han behövde hjälp med förflyttningar, toalettbesök, måltider, på- och avklädning samt med att sköta sin hygien.

– Han har en diagnos, så det är inte helt gripet ur luften att han behöver assistans. Men hjälpbehovet har överdrivits och pengarna från Försäkringskassan har i stor utsträckning gått ner i hans egna fickor, säger kammaråklagare Marianne Staaf till Östnytt.

Mannen och kvinnan åtalas nu för grovt bedrägeri och grovt bidragsfusk.

Många assistenter

Brotten ska ha begåtts mellan september 2005 och juli 2013.

”Gärningarna är att anse som grova brott då de avsett betydande belopp samt utövats systematiskt under lång tid”, skrivaren Marianne Staaf i stämningsansökan.

Samtidigt åtalas ytterligare sex personer för att ha varit delaktiga i brottet.

Det handlar om personer mellan 25 och 54 år från flera platser i landet som bland annat ska ha arbetat som personliga assistenter för 49-åringen. Varje månad ska de ha skickat in räkningar och tidrapporter med felaktiga uppgifter, enligt åklagaren.

Hemlig övervakning

Av stämningsansökan framgår att polisen använt sig av hemlig kameraövervakning i utredningen, samt att familjens egna filmer ingår i bevisningen mot dem.

– På filmerna ser man honom utan hjälpmedel kunna gå in och ut hemma och det ska han inte kunna enligt anmälan till Försäkringskassan, säger Marianne Staaf.

Försäkringskassan kräver nu skadestånd på sammanlagt 6 707 439 kronor.

Flera stora härvor

De senaste åren har flera fall av omfattande assistansfusk avslöjats i länet.

2012 dömdes den så kallade rullstolsmannen till fyra års fängelse efter att tillsammans med sina assistenter ha lurat till sig 13,5 miljoner kronor från Försäkringskassan.

Så sent som i fjol dömdes en Linköpingsbo och anhöriga till honom till fängelse sedan mannen låtsats vara svårt funktionshindrad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.